Tuesday, 6 December 2016

PETUA UNTUK IBU HAMIL DENGAN HB RENDAH ("LOW HEMOGLOBIN COUNT"), CARA MUDAH NAIKKAN HB

Ramai ibu-ibu di luar sana yang runsing bila HB rendah semasa mengandung. Mana taknya, nanti sure misi kat klinik itu suruh kita buat test macam2 bila tahap kesihatan kita pada rekod yang tidak memuaskan. Pastu kena makan Iberet Folic untuk orang yang HB rendah ni. Mulalah najis kita pon jadi keras dan sangat 'legam'.huhu...πŸ˜‘

Saya tahu ramai ibu2 yang degil xmahu dengar ckp nurse dan doktor bila suruh makan ubat, ambil darah, kena jumpa doktor. Maklumlah, beratur kat klinik kesihatan tu mana cukup 1jam! 😩
Paling kurang setengah hari kan. Ibu-ibu yang bekerja macam cacing kepanasan menunggu giliran di klinik kesihatan. Lagi-lagi kalau dapat bos yang 'bekeng' dan kurang memahami rutin pemeriksaan ibu mengandung. Bukan dia tahu, pelbagai section nak kene hadap!

Bila mengandung memang HB saya akan low, average 8-10 macam tu. Sejak anak pertama lagi. Sampai penah masuk wad sebab alahan teruk sangat. Masa tu mesin yang cek blood pressure tu pon bunyi2 sebab tak boleh baca tekanan darah saya!3 kali doktor cuba tak boleh baca. Masa anak pertama tu memang teruk! Semua yang masuk mulut akan keluar balik. Minum air pun muntah apatah lagi makanan! Cepat-cepat doktor buat surat suruh admit hospital. Mujurlah masa tu pergi Klinik Raihan. Seberang jalan jela Hospital Dungun. Masalah HB rendah berulang lagi bila anak kedua. Tapi alhamdulillah dah tak masuk wad la masa tempoh trimester pertama tu.

Saya mula mengamalkan supplement Shaklee pada tahun 2012. Bila mengandung anak ketiga pada tahun 2013, saya telah mengambil Set Mengandung Shaklee. Ada Vitalea, Ostematrix, ESP, B Complex dan Vitamin C. Memang saya ambil set lengkap. Alhamdulillah sangat! HB saya terus naik jd 14! Sampai doktor pon tak percaya sbb bulan sebelum tu HB saya 10 je masa mula-mula mengandung dan saya tak beli dan makan lagi set mengandung shaklee.

Mula detik itu doktor itu pun sarankan saya untuk continue amalkan pengambilan shaklee. Semasa mengandung anak ketiga memang kerja-kerja semua pada tahap yang amat sibuk. Kerja di ofis yang banyak kerana saya perlu ambil beberapa portfolio Business Development, bantu manager monitor kerja-kerja subordinate dan colleague di Account Department, Master study tahun akhir utk coursework sampai dapat GPA 4.00 utk sepanjang tahun tu, pindah rumah lagi masa mengandung 7 bulan masa tu. Fuhh..sekarang saya pun pelik macam mana saya boleh sabar dan tabah mengharungi semua itu. Alhamdulillah..tsumma Alhamdulillah. DIA bantu saya kuat dan sihat..berkat usaha saya ikhtiar dengan shaklee. πŸ˜ƒ

So, ibu-ibu di luar sana yang bimbang sangat dengan HB yang rendah tu, tolonglah cuba set mengandung shaklee. InshaAllah, anda akan rasa perubahannya.

Tolong saya untuk bantu anda lebih sihat dan cergas!

Ainul Huda Jamil
017 7790910

(Baby Shaklee saya. Suka sangat minum ESP dengan cuka delima masa mengandung diaπŸ˜‹)

3 comments:

  1. Isteri daya pun ada masalah HB low. Leoas amal set hamil Alhamdulillah HB naik dan boleh cergas walaupun sarat.

    ReplyDelete
  2. Saya macam2 cuba nak naikkan hb ni. Tak berjaya. Dgn set ni Alhamdulillah. Hb naik sangat cantik. Kita pun dapat cantik luaran jugak. Mmg mantop.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah saya pun amalkan set hamil shaklee, tak pernah ada masalah HB rendah ;)

    ReplyDelete

Follow by Email

Google+ Followers

Set Kesihatan Shaklee

Copyright © AINUL HUDA - Supermom with Strong Willing & Great Dreams Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com